CA 2018 NAGRADA ZA REALIZACIJU_Hotel MGallery
  • 2018-05-24
  • Autor: AABH

    U sljedećim sedmicama vam predstavljamo nagrađene radove od strane stručnog žirija u sklopu Collegium Artisticum 2018. Drugi u nizu projekata koji predstavljamo, rad nagrađen Nagradom za realizaciju, je projekat Hotel MGallery u Tarčinu, realizacija iz 2017.godine, projekat arhitektonskog studia ahA+knAp kojeg vode Kenan Brčkalija i Adnan Harambašić.

    Projekt: Hotel MGallery, Tarčin
    Autori: ahA+knAp – Kenan Brčkalija i Adnan Harambašić
    Saradnici: Toni Cindrić, Hana Kevilj, Asmir Šabić, Nejra Durmišević, Ilhana Poplata, Adis Malkić

    Više o projektu možete pročitati u nastavku.

    (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

    Komentar žirija: Hotel MGallery, dio projekta ‘Tarčin Forest Resort’ autora ‘AHAKNAP’ studio, nastaje u nizu novih razvojnih projekata brzo razvijajuće industrije turizma Bosne i Hercegovine. Objekat je postavljen u sredini guste šume na zapadnim obroncima planine Bjelašnice, gdje  jasan i snažan izražaj okolne prirode podjednako uvjetuje izražajnost arhitekture. Objekat hotela ima snažan koncept organizacije: bazu koja veže zgradu sa tlom i u kojoj su smještene konferencijske sale i spa, potom transparentno i polu-otvoreno, polu-ustakljeno prizemlje sa recepcijom, lobijem i restoranom, te lebdeći dvospratni volumen koji sadrži hotelske sobe. Dvoslojna fasada ostavlja prostor za lođe i natkrivene vanjske prostore sa zapanjujućim pogledom na pejzaž. Upravo u ovim dijelovima objekta ostvarena je sinteza sa prirodom dok visoka kvaliteta materijalizacije objekta stvara efektivan kontakt sa posjetiocima.

    M Gallery hotel je dio Tarčin Forest Resorta, turističkog naselja Tarčin Forest Resort koje se nalazi pod zapadnim obroncima planine Bjelašnice nadomak Sarajeva.

    Lokacija objekta je od samog početka posmatrana kao jedan od najznačajnijih atributa za razvoj samog projekta čiji su pejzažni elementi svojom dinamikom i prirodnim elementima odredili pravac cjelokupnog projekta.

    Hotel je pozicioniran na samoj ivici šume, na terenu koji nakon te tačke postaje toliko strm da više nije pogodan za gradnju. Ovakvim pozicioniranjem omogućili smo da prizemlje hotela, koje je djelomično i natkriveni trg, lebdi iznad strmog šumskog terena.

    Tip šume se izmijenjuje iz crnogoričnog u bjelogorični što daje poseban ritam i kvalitet mikrolokaciji. Osnovna ideja oblikovnosti objekta nastaje, kao što smo već spomenuli, jeste rezultat kreiranja odnosa prema primarnom okruženju i stvaranja sinteze eksterijera i enterijera.

    Materijalizacijom smo također željeli prenijeti dio prirodnog okruženja, u kojem dominiraju živopisna crnogorična i bjelogorična šuma, te prirodni materijali kao što su drvo, kamen i tamne boje. Donji dio hotela je sa dvije stane ukopan u strmi teren i čini bazu hotela, kako fizički tako i samom materijalizacijom. U suterenu, tj. bazi objekta dominira granit kroz koji su materijalizirani vertikalni brisoleji koji u parternom dijelu prelaze u ogradu. Parter je prozračan i u jednoj polovini objekta funkcioniše kao natkriveni trg, dok je drugi dio ostakljeni prostor unutar kojega se slobodno razvijaju javni hotelski prostori, poput restorana, lobija, kafea i recepcije. Na gornjim spratovima smješteno je 50 soba, kao i prohodna krovna terasa sa barom u nižem dijelu hotela sa koje se pruža izvrstan pogled na okolne planine. Materijalizacijom fasade u drvenim letvicama prve i druge etaže hotel pravi svojevrsnu ekstenziju šume.

    U suterenu hotela smještena je konferencijska sala sa još jednim lobijem i kafe barom, te fitnes sa spa centrom koji sadrži bazen, saunu i masaže. Svaki od ovih prostora ima izlaz na veliku natkrivenu terasu koja je se nalazi u samoj šumi koja gotovo da je i fizički sastavni dio same terase.

    Svi materijali korišteni u realizaciji objekta proizvedeni su lokalno i ugrađeni od strane lokalnih kompanija, dajući dodatnu dimenziju stvaranju kontinuiteta sa okolinom, ali i dajući jasan argument vizije pristupu izgradnje ovakvih kompleksa u budućnosti.

    Ostale priloge vezane za projekat pogledajte u galeriji. 

    Datum objavljivanja: 24.05.2018.

    *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
    Podijeli

    Iz arhive